in

5 ράτσες σκύλων με μπλε μάτια, γενετική προδιάθεση

Ακριβώς όπως τα γατάκια ή τα ανθρώπινα μωρά, τα κουτάβια γεννιούνται με μπλε ή γκρι-μπλε μάτια, ανεξάρτητα από τη ράτσα τους. Αυτό το αναγνωρίσιμο χρώμα αντιστοιχεί στην απουσία χρωστικής στο μάτι. Καθώς μεγαλώνουν, οι χρωστικές θα ενεργοποιηθούν σταδιακά για να δώσουν το τελικό τους χρώμα στα μάτια του κουταβιού. Αυτές οι χρωστικές σκουραίνουν την ίριδα σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, πολύ συχνά μέχρι να γίνει καφέ. Επομένως, ένας σκύλος με μπλε μάτια δεν έχει μελανοκύτταρα στην ίριδά του.

Που οφείλεται όμως αυτή η έλλειψη χρωστικής; Υπάρχουν ράτσες σκύλων που έχουν πάντα μπλε μάτια; Αυτό θα ανακαλύψουμε στο υπόλοιπο αυτού του άρθρου.

Από πού προέρχονται τα μπλε μάτια;

από κοντά τα μπλε μάτια ενός γεροδεμένου
© hybrid – Unsplash

Αν και οι φίλοι μας σκυλάκια έχουν κυρίως καστανά μάτια, δεν είναι ασυνήθιστο να συναντήσουμε ένα σκυλί με μάτια μέντας στο νερό. Πώς συμβαίνει; Λοιπόν, να ξέρετε ότι υπάρχει τέσσερις παράγοντες που μπορεί να κάνει έναν σκύλο να διατηρήσει τα μπλε μάτια στην ενηλικίωση.

Ο πρώτος παράγοντας είναι το μετανάστευση αποτυχημένων κυττάρων. Σημαίνει απλώς ότι τα κύτταρα αποτυγχάνουν να παίξουν το ρόλο τους και να εξασφαλίσουν τη μελάγχρωση της ίριδας.

ο γονίδιο merle που πολύ συχνά βρίσκεται στον Αυστραλιανό Ποιμενικό, για να αναφέρουμε μόνο ένα, είναι επίσης ένας παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει μπλε μάτια σε έναν σκύλο. Πράγματι, όπως είδαμε στο προηγούμενο άρθροτο γονίδιο merle αναστέλλει ορισμένα μέρη του τριχώματος και της μελάγχρωσης των ματιών του σκύλου.

Αλβινισμός είναι επίσης ένας ευνοϊκός παράγοντας για τα μπλε μάτια. Γενετική και κληρονομική ασθένεια, προκαλεί, όπως και σε άλλα είδη, μείωση ή πλήρη απουσία παραγωγής μελανίνης.

Τέλος, μπορεί να είναι ένα γονίδιο που δεν σχετίζεται με το τρίχωμα. Αυτό ονομάζεται υπολειπόμενο γονίδιο.

Μερικές ράτσες σκύλων με μπλε μάτια:

Ορισμένες ράτσες σκύλων έχουν γενετική προδιάθεση να έχουν μπλε μάτια. Εάν επιλέξετε έναν από αυτούς τους αγώνες, θα έχετε πολλές πιθανότητες να έχετε ένα ζευγάρι μπλε μάτια που σας κοιτάζουν επίμονα για πολλή ώρα όταν είστε στο τραπέζι.

Ο Σιβηρικός Χάσκι

μπλε μάτια Σιβηρικός γεροδεμένος
© format35 – iStock

Αναγνωρισμένος ανάμεσα σε χίλια με τη λυκόμορφη εμφάνιση και το άγριο βλέμμα του, ο Μεγαλόσωμος είναι ένα από τα σκυλιά που δεν είναι ασυνήθιστο να συναντήσετε με μπλε μάτια. Τα μάτια τους είναι πολύ συχνά διαπεραστικά και απίστευτα καθαρά, τόσο που θα μπορούσατε να πνιγείτε μέσα τους. Πρόσφατα, μια μελέτη έδειξε ότι μια μετάλλαξη θα ήταν υπεύθυνη για αυτή την προδιάθεση. Θα ήταν ένας διπλασιασμός ενός τμήματος 98.600 ζευγών βάσεων DNA στο χρωμόσωμα 18. Το τελευταίο είναι κοντά στο γονίδιο ALX4 που παίζει ρόλο στην ανάπτυξη του ματιού στα θηλαστικά.

Ο Αυστραλός Ποιμενικός

Αυστραλός βοσκός με μπλε μάτια
© ilona-frey – Unsplash

Τα μπλε μάτια είναι επίσης πολύ κοινά σε Αυστραλός ποιμενικός. Αυτό σχετίζεται με το γονίδιο merle που συζητήσαμε προηγουμένως. Επιπλέον, αυτό το γονίδιο είναι επίσης στην προέλευση του όμορφου τρίχρωμου χρώματός τους που υπάρχει σε δύο παραλλαγές: μπλε και κόκκινο.

Το Μπόρντερ Κόλεϊ

κόλλα περιγράμματος με μπλε μάτια
© Ksenia-Raykova – iStock

Μικρό σκυλί με καταγωγή από τη Σκωτία και γνωστό για τις ικανότητές του ως τσοπανόσκυλο, το κόλεϊ συνόρων είναι ένας σκύλος αγαπητός σε όλους. Είναι επίσης το γονίδιο merle που τον προδιαθέτει για μπλε μάτια.

Ζακέτα Le Corgi

ζακέτα corgi μπλε μάτια
© Rabinger-Photography – iStock

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν δύο παραλλαγές του Corgi ? Το Pembroke είναι το πιο γνωστό, γιατί είναι αυτό που ερωτεύτηκε η βασίλισσα της Αγγλίας. Αλλά η ζακέτα Corgi έχει επίσης εξαιρετικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να εμφανίζει το όμορφο merle χρώμα! Είναι επομένως αυτό το γονίδιο που ευνοεί τα μπλε μάτια στη φυλή.

Το Shetland Sheepdog

τσοπανόσκυλο με μπλε μάτια
© 3sbworld – iStock

Άλλος ένας σκύλος κατευθείαν από τη Σκωτία, το τσοπανόσκυλο Shetland είναι ένα κομψό σκυλάκι με μακριά μαλλιά και στενός ξάδερφος του Border Collie. Είναι επίσης το γονίδιο merle που προάγει τα μπλε μάτια σε αυτή τη φυλή.

Written by admin

ποιες είναι οι λύσεις;

Πώς να καλωσορίσετε έναν μελλοντικό σκύλο-οδηγό στο σπίτι σας;