in

8 εκφράσεις που αναφέρονται σε σκύλους: προέλευση και εξηγήσεις

Χθες ο καιρός ήταν τρομερός και σήμερα… είσαι άρρωστος σαν σκύλος. Το παιδί σας είναι επίσης, την ίδια στιγμή, τα σκυλιά δεν κάνουν γάτες!

Τόσες εκφράσεις αναφέρουν τους φίλους σκύλους μας και δεν τις αναδεικνύουν όλες! Αλλά από πού προέρχονται αυτές οι παροιμίες και οι εκφράσεις; Τι εννοούν?

1 – «Να είσαι άρρωστος σαν σκύλος»

Αυτή η φράση χρονολογείται από 17ος αιώνας. Εκείνη την εποχή, τα σκυλιά δεν είχαν την ίδια θέση στην κοινωνία όπως σήμερα. Θεωρήθηκαν ότι ήταν βρώμικο και άσχημο. Χρησιμοποιήθηκαν ειδικά για εργασία ως σκυλιά φύλακες κ.λπ.

Γι ‘αυτό το λόγο, κοιμόντουσαν έξω όλη την ώρα et αρρώστησε τακτικά. Δυστυχώς για αυτούς, δεν ωφελήθηκαν από την ίδια φροντίδα όπως σήμερα. Αντιθέτως ! Ο κανόνας ήταν αφήστε τους να θεραπευτούν μόνοι τους… ή να πεθάνουν. Ήταν λοιπόν σύνηθες να συναντάς έναν ετοιμοθάνατο σκύλο στους δρόμους χωρίς το ενδιαφέρον κανενός.

Η έκφραση λοιπόν «να είσαι άρρωστος σαν σκύλος» σημαίνει «να είσαι άρρωστος, να πεθάνεις».

2 – “Είναι ο καιρός του σκύλου”

Ακριβώς όπως η προηγούμενη έκφραση, “είναι τρομερός καιρός” χρονολογείται από 17ος αιώνας. Αλλη μια φορά, αναφέρεται στην κακομεταχείριση τι περνούσαν τα σκυλιά εκείνη τη στιγμή. Μάλιστα κοιμόντουσαν έξω et ήταν οι μόνοι που δεν είχαν καταφύγιο. Τόσο που η βροχή και η κακοκαιρία θεωρούνταν τότε «σκυλοκαιρός».

Έτσι, η έκφραση “είναι τρομερός καιρός” δηλώνει κακές καιρικές συνθήκες.

μπότες λακκούβας ομπρέλα καιρού σκύλου
Πιστώσεις: onetouchspark / iStock

3 – «Κοιτάς τον εαυτό σου σαν σκύλος από φαγεντιανή»

Η έκφραση «κοιτάμε ο ένας τον άλλον σαν σκύλος από φαγεντιανή» σημαίνει «να κοιτάς με εχθρότητα, να είσαι επιφυλακτικός με κάποιον».

Αυτή η φράση χρονολογείται από XVII αιώνας. Εκείνη την εποχή, κάποιοι πήλινα ειδώλια στόλιζαν τα τζάκια. Τις περισσότερες φορές αντιπροσωπεύουν δύο σκυλιά κοιτάζονται μεταξύ τουςπρόσωπο με πρόσωπο, με εχθρότητα.

4 – «Ο σκύλος γαβγίζει, το καραβάνι περνάει»

Χρησιμοποιείται η έκφραση «Ο σκύλος γαβγίζει, το καραβάνι περνάει». όταν οι προσβολές και η κριτική αγνοούνται.

Αυτή η φράση προέρχεται Άραβαςόταν ο νομαδικά στρατόπεδα ήταν φυλάσσεται από σκυλιά. Οταν καμηλοκαραβάνια περνούσαν, τα σκυλιά γάβγιζαν ενώ οι καμήλες δεν αντέδρασαν και έμειναν ασυγκίνητες.

5 – «Φτάστε σαν σκύλος σε παιχνίδι μπόουλινγκ»

Ραντεβού από 18ος αιώναςαναφέρεται αυτή η έκφραση ο πρόγονος του μπόουλινγκ. Πράγματι, εκείνη την εποχή, οι καρφίτσες χτυπήθηκαν πολύ πιο εύκολα παρά στο σημερινό μας παιχνίδι μπόουλινγκ. Έτσι, φανταζόμαστε πολύ καλά τη ζημιά που θα έκανε ένας σκύλος πλησιάζοντας την παιδική χαρά…

Η έκφραση λοιπόν σημαίνει «να φτάσω με ανεπιθύμητο τρόπο, με κακή υποδοχή».

Μερικές εκφράσεις διασκεδάζουν συνδέοντας σκύλους και τις γάτες τους, ή ακόμα και λύκους! Εδώ είναι τρία:

6 – «Όπως ο σκύλος και η γάτα»

Το να είσαι «σαν τη γάτα και τον σκύλο» σημαίνει να μην τα πάνε καθόλου. Αυτή η έκφραση έχει την καταγωγή της λαϊκή πεποίθηση. Πράγματι, τείνουμε να πιστεύουμε ότι οι σκύλοι και οι γάτες είναι δύο ζώα που δεν αντέχουν ο ένας τον άλλον. Δυστυχώς, αυτή η ιδέα δεν είναι καινούργια! Πράγματι έχει αρχίσει να εξαπλώνεται τον 16ο αιώνα.

Όπως εκφράσεις σκύλου και γάτας
Πιστώσεις: chendongshan / iStock

7 – «Οι σκύλοι δεν κάνουν γάτες»

«Οι σκύλοι δεν κάνουν γάτες» είναι το άμεσο συνώνυμο του “σαν πατέρας, σαν γιος”. Αυτό σημαίνει ότι τοκληρονομούμε τα γούστα και την προσωπικότητα των γονιών μας.

8 – «Μεταξύ σκύλου και λύκου»

Εδώ είναι ένα από τα παλαιότερα φράσεις για σκύλους! Αναφέρεται σε μια ώρα της ημέρας. Βράδυ και πρωί, μεταξύ ημέρας και νύχτας. Την αυγή και το σούρουπο…δηλαδή όταν τοδεν ξεχωρίζεις σκύλο από λύκοέλλειψη φωτισμού.

Σε αυτή την έκφραση, ο σκύλος θα αντιπροσώπευε την ημέραγιατί μπορεί να καθοδηγήσει. Αφ ‘ετέρου ο λύκος θα αντιπροσώπευε τη νύχτα, μια απειλή, τους εφιάλτες και τον φόβο.

Αυτή η έκφραση υπήρχε ήδη στα αρχαία χρόνια. Το βρίσκουμε, εξάλλου, σε μια γραφή του 2ος αιώνας : “Όταν ο άνθρωπος δεν μπορεί να ξεχωρίσει τον σκύλο από τον λύκο”. Στη συνέχεια εμφανίστηκε στα γαλλικά τον 18ο αιώνα.


Πηγή

Θα σας αρέσει επίσης:

Ονειρεύονται τα σκυλιά; Η απάντηση είναι ναι !

Top 5 ταινίες με υπέροχες ιστορίες σκύλων

Οι 10 απαγορευμένες τροφές για τον σκύλο σας!

Written by admin

γιατί ο σκύλος μου σέρνει τον πισινό του στο έδαφος;

Πώς μπορώ να ξέρω αν ο σκύλος μου περιμένει μωρά;