in

Cairn terrier, ο μικρός σκωτσέζος πρόγονος του Westie

Μετά το Shetland Sheepdog, ας συνεχίσουμε το μικρό μας ταξίδι στη Σκωτία με το αξιολάτρευτο Cairn Terrier. Είναι μια από τις παλαιότερες ράτσες τεριέ και γέννησαν ακόμη και το Westie ! Μια πιο ρουστίκ εκδοχή του τελευταίου, οι δύο φυλές εξακολουθούν να μοιάζουν πολύ.

Η μικρή ιστορία του Cairn Terrier

Brown Cairn Terrier σκύλος που τρέχει
Συντελεστές: Bigandt Photography / iStock

Με καταγωγή από την όμορφη Σκωτία, το Cairn Terrier αναφέρεται σε γραπτά ήδη από τον 12ο αιώνα. Τίποτα δεν είναι σίγουρο, αλλά σίγουρα θα ήταν που προκύπτει από μια διασταύρωση μεταξύ κυνηγόσκυλων μπάσετ που εισήγαγαν οι Βίκινγκς, όπως το Σουηδικός ποιμενικός Spitz (Σουηδικό Vallhund) και West Highland Terriers. Αρχικά, το Cairn Terrier εκτράφηκε για να κυνηγά αλεπούδες, ασβούς, τρωκτικά και άλλα «παράσιτα». Εκτός, Το όνομά του συνδέεται με τον αγαπημένο του κυνηγότοπο: τους κυνηγούς. Αυτή η λέξη κελτικής προέλευσης δηλώνει τους σωρούς από πεσμένες πέτρες (συχνά υπολείμματα νεολιθικών κατασκευών στη Σκωτία) που αποτελούν ιδανικές κρυψώνες για κουνέλια και άλλα μικρά τρωκτικά. Το Cairn Terrier, που από καιρό θεωρούνταν πολύ πρωτόγονο, αναγνωρίστηκε τελικά από ιδρύματα σκύλων στις 24 Ιουνίου 1987 και σταδιακά έγινε σκύλος συντροφιάς.

Ένα ρουστίκ σκυλάκι με πολύ διεκδικητικό χαρακτήρα

μαύρος σκύλος Κερν τεριέ
Credits: slowmotiongli / iStock

Έξυπνο και χαρούμενο, το Cairn terrier είναι ένα καλό σκυλάκι στο κεφάλι και στα πόδια του. Δυναμική, παιχνιδιάρικη και πολύ έξυπνη, είναι ένας ευχάριστος σύντροφος. Επιπλέον, το μικρό του μέγεθος και το κοινωνικό του ταμπεραμέντο σας επιτρέπουν να το παίρνετε παντού μαζί σας. Προσοχή όμως γιατί μπορεί να έχει μια μάλλον συγκρουσιακή στάση με τους συγγενείς του του ίδιου φύλου. Ωστόσο, όπως όλες οι ράτσες σκύλων πρωτόγονου τύπου, αρκεί να κοινωνικοποιήστε τον από μικρή ηλικία ώστε να πάνε καλά οι σχέσεις με τους άλλους κυνηγούς. Αυτό το σκυλάκι είναι επίσης δραπέτης, αλλά όντας πολύ κοντά στο αφεντικό του, δεν θα πάει μακριά. Δεν είναι ο ιδανικός σκύλος φύλακας, γιατί τείνει να του αρέσει κάθε άνθρωπος που συναντά! Πολύ δραστήριο και ευκίνητο, το Cairn Terrier λατρεύει να εξασκεί την ευκινησία στην οποία διαπρέπει.

Οι φυσικές ιδιαιτερότητες του Cairn Terrier

σκύλος Κερν τεριέ που πηδά ένα κλαδί
Συντελεστές: Sven Mewis / iStock

Πρέπει να το παραδεχτούμε, το πρόσωπο του Cairn είναι τρομερά φιλικό ! Το πονηρό και πονηρό πρόσωπό του του δίνει μελωδίες αλεπούδων. Επιπλέον, το πρότυπο της φυλής έχει από καιρό συγκρίνει το σχήμα του κεφαλιού του με αυτό μιας αλεπούς. Τα μικρά τριγωνικά αυτιά του είναι όρθια και καλά στημένα στο κεφάλι του. Τα μαλλιά του είναι σκληρά και πυκνά. Αν τα αφήσετε να μεγαλώσουν θα μακρύνουν, αλλά Τα Cairn Terrier είναι γενικά καλλωπισμένα σύμφωνα με τα πρότυπα φυλής. Το χρώμα του μπορεί να ποικίλλει από κρεμ σε μαύρο έως κόκκινο και γκρι. Σημειώστε, ωστόσο, ότι το καθαρό μαύρο, το λευκό και το μαύρισμα δεν αποτελούν μέρος των προτύπων. Ωστόσο, τα πιο σκούρα άκρα είναι ιδιαίτερα περιζήτητα. Επιπλέον, το The Cairn Terrier έχει ύψος 28 έως 31 εκατοστά στο ακρώμιο και ζυγίζει 6 έως 7,5 κιλά ανάλογα με το μέγεθός του.

Τέλος, το αγαπημένο έδαφος του Cairn Terrier είναι προφανώς η φύση και οι ανοιχτοί χώροι, αλλά θα είναι απόλυτα ικανοποιημένος με την πόλη εάν μπορεί να βγάζει ατμό πολύ τακτικά. Το Cairn είναι ένα αξιολάτρευτο σκυλάκι που αναμφίβολα θα κάνει τη ζωή σας πιο όμορφη!

Written by admin

Πώς να διοχετεύσετε έναν σκύλο που καταστρέφει αντικείμενα;

9 καλές ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας πριν υιοθετήσετε έναν σκύλο