in

The Briard, τα απαραίτητα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτό το μεγάλο αρκουδάκι

Το Briard, ή Berger de Brie, είναι μια μεγάλη μπάλα γούνας με χρυσή καρδιά. Ο καλύτερος φίλος των παιδιών, πιστός σύντροφος των μεγάλων, δεν θα παραλείψει να ευχαριστήσει όλη την οικογένεια! Κοινωνικός, ευγενικός, φιλικός και προστατευτικός, είναι ένα γαλλικό σκυλί όπως μας αρέσουν. Εδώ είναι όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτό το μεγάλο αρκουδάκι!

Αυτή η φυλή ταξινομείται στην ομάδα 1 “τσοπανόσκυλα και βοοειδή”, στον αριθμό 113 (FCI).

1. Η μικρή ιστορία

Είναι ράτσα française εγγενής στις πεδιάδες της λεκάνης του Παρισιού. Περιγράφεται από το XIVου αιώνα στο κυνηγετικό βιβλίο από τον Gaston Phebus. Το όνομα “σκύλος του Μπρι”, εν τω μεταξύ, εμφανίζεται για το 1χρόνος φορές το 1809 στο Ολοκληρωμένο μάθημα Γεωργίας του πατέρα Rozier. Τα κοντότριχα τσοπανόσκυλα ονομάζονται «Beauceron» και αυτά με μακρυμάλλη «σκυλιά του Μπρι». Αυτές οι δύο ομάδες γίνονται αγώνες από μόνες τους κατά τη διάρκεια του 2ου μέρος του 19ου αιώνα: το όνομά τους έγινε τότε επίσημο και τα χαρακτηριστικά τους προσδιορίστηκαν με σαφήνεια.

Η ράτσα έγινε δημοφιλής το 1863, μετά την επίδειξη σκύλων στο Παρίσι κατά την οποία μια Briarde με το όνομα Charmante κέρδισε το τιμητικό βραβείο. Ήταν το 1985 που ένα Berger de Brie εγγράφηκε για το 1χρόνος φορές στο LOF (Book of French Origins). Το όνομά του είναι Sans-Gene. Ένα χρόνο αργότερα, το Λέσχη French Shepherd Dog Club δημιουργήθηκε, ακολουθούμενο από το Club des Amis du Briard το 1909 και το Association du Berger de Brie το 1988.

Briard
Συντελεστές: Σουηδική Έκθεση / Flickr

2. Μια μυστηριώδης καταγωγή

Η ακριβής προέλευση αυτής της φυλής δεν είναι γνωστή. Είναι σίγουρα πολύ παλιός και θα συνδεόταν με τον «σκύλο βάλτου» των προϊστορικών χρόνων. Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες. Μερικοί πιστεύουν ότι το Briard θα προερχόταν από τη διασταύρωση μεταξύ των Μπάρμπετ και Δ’αρχαίες φυλές βοσκών εσφαλμένη ταυτοποίηση. Άλλοι δηλώνουν ότι θα προερχόταν από τη διέλευση μεταξύ του Barbet και του Beauceron.

Κυκλοφορούν επίσης διάφορες φήμες. Λέγεται ότι η Berger de Brie ήταν ήδη παρούσα κάτω από Καρλομάγνος και ότι ο κυρίαρχος κατείχε ένα. Αφ ‘ετέρου, Ναπολέων, Λαφαγιέτ et Τόμας Τζέφερσον θα είχε επίσης μια από αυτές τις μπάλες μαλλιών.

3. Ένα μεγάλο αρκουδάκι σωματική διάπλαση

ο το παλτό είναι πολύ μακρύ, άφθονο και δασύτριχο. Σχηματίζει μουστάκι, γένια και φρύδια που συχνά κρύβουν τα μάτια. Ο ξηρός χαρακτήρας του έχει κερδίσει το όνομα του “μαλλί κατσίκας”. Είναι έγχρωμο noire, Αγριόγατα, απανθρακωμένο ελαφάκι, γκρί ή μπλε, αλλά ορισμένα μέρη μπορεί να είναι πιο ανοιχτόχρωμα ή γκρι. Τα σκούρα χρώματα εκτιμώνται ιδιαίτερα και εξαιρούνται τα παλτά καφέ, μαόνι, λευκά ή δίχρωμα.

Συνολικά, είναι ένα μεγαλόσωμο ζώο: 62-68 cm στο ακρώμιο για τα αρσενικά, 56-64 cm για τα θηλυκά, όλα για βάρος 25 έως 40 kg. Ο σώμα είναι λεπτή, με καλές αναλογίες, μυώδης και ελαστική. Το μήκος του είναι λίγο μεγαλύτερο από το ύψος του. Τα πίσω πόδια φέρουν α διπλό ερυσιβώτιο πολύ χαρακτηριστικό. Η ουρά είναι γεμάτη, καλά επιπλωμένη, φέρεται χαμηλά και καταλήγει σε σχήμα γάντζου. Εκεί κεφάλι, από την άλλη πλευρά, είναι αρκετά μακρύ και έχει μια σαφή στάση στα μισά του δρόμου ανάμεσα στα ρουθούνια και την κορυφή του κρανίου. Τελειώνουμε με τα αυτιά που είναι κοντά, δεν είναι πεπλατυσμένα και ψηλά.

μπριντ
Συντελεστές: Lornadandy / Pixabay

4. Ένα άψογο προστατευτικό

Το Briard είναι α πιστός φύλακας. Μια ηλικιωμένη γυναίκα μεσαιωνικός θρύλος αφηγείται ότι, μετά τη δολοφονία του κυρίου του, Sir Aubry de Montdidier, ένας Briard πέρασε μήνες αναζητώντας αμείλικτα τον δολοφόνο, επιτρέποντας έτσι τη σύλληψή του. Στη συνέχεια, ο βασιλιάς διέταξε μια μάχη μεταξύ του σκύλου και του δολοφόνου για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Το ζώο βγήκε νικητής. Ένα άγαλμα της μονομαχίας στήθηκε μάλιστα για να τιμήσει το πείσμα και την πίστη του.

Επιπλέον, το Berger de Brie χρησιμοποιήθηκε επίσης από τον στρατό κατά τους δύο παγκόσμιους πολέμους. Υπηρέτησε ως φρουρός και Δ’παραϊατρικός (αναζήτηση τραυματιών στα πεδία των μαχών). Στις μέρες μας χρησιμοποιείται ως σκύλος χιονοστιβάδας, σκύλος-οδηγός ή για το παρακολούθησης. Είναι επίσης ένα πολύ καλό τσοπανόσκυλο. Πράγματι, έχει επιλεγεί από καιρό για την ικανότητά του να εκτρέφει κοπάδια.

5. Ένας οικογενειακός σκύλος

Το Briard είναι πολύ κοινωνικός, γλυκό, τρυφερό και τρυφερό. Σε γενικές γραμμές, αυτός τα πάει τέλεια με τα παιδιά : είναι ιδανικός συμπαίκτης, συνεργός, φίλος, αδερφός και μεγάλο λούτρινο να αγαπάς. Αλλά η ευθυμία του, η ευαισθησία του, η μνήμη του για έναν ελέφαντα και η ευφυΐα του θα αρέσουν επίσης στους ηλικιωμένους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το σκυλάκι θα κατακτήσει γρήγορα τις καρδιές όλου του νοικοκυριού!

Ένα καλό σημείο είναι ότι είναι ζώο μάλλον ισορροπημένος χαρακτήρας : ούτε επιθετικός ούτε φοβισμένος. Ωστόσο, αυτός δεν αντέχει τη μοναξιά και χρειάζεται συντροφιά, αγάπη και αλληλεπίδραση για υγιή ανάπτυξη. Μη διστάσετε λοιπόν να τον εμπλέξετε στις οικογενειακές σας δραστηριότητες!

Briard
Συντελεστές: Pete beard / Flickr

6. Σωστή τιμή αλλά συνακόλουθη συντήρηση

Το πλούσιο τρίχωμά του μπορεί να είναι δύσκολο να διατηρηθεί. Τα μακριά μαλλιά του είναι 7 εκατοστά κατά μέσο όρο. Ως εκ τούτου, συνιστάται να βουρτσίστε τα τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για να διατηρούνται σε καλή κατάσταση και να αποφεύγονται οι κόμποι. Έτσι, αν δεν έχετε πολύ χρόνο ή αν το βούρτσισμα είναι μια δραστηριότητα που σας φαίνεται πολύ κουραστική, το Berger de Brie μπορεί να μην είναι η φυλή για εσάς. Όσο για τον προϋπολογισμό συντήρησης, είναι αρκετά παρόμοιος με αυτόν άλλων μεγαλόσωμων φυλών. Όσο για την τιμή αγοράς, ποικίλλει περίπου 700 έως 1000 €.

Το Berger de Brie είναι επίσης ένα ενεργητικό και ζωηρό ζώο. Είναι ένας σπουδαίος αθλητής που έχει πρέπει να ξοδέψετε. Επομένως, είναι επίσης απαραίτητο να προγραμματίσετε χρόνο για να το πάρετε μια βόλτα και να το αφήσετε να καλπάσει λίγο! Τέλος, το επιβλητικό μέγεθός του απαιτεί καλή εκπαίδευση προκειμένου να δημιουργηθεί μια σαφής ιεραρχία και να ελεγχθεί καλά το ζώο.

μπριντ
Συντελεστές: Lornadandy / Pixabay

7. Καλή υγεία παρά κάποιες προδιαθέσεις

Το Briard είναι ένα ζώο ρουστίκ και στιβαρό. Γενικά είναι καλά στην υγεία του. Το προσδόκιμο ζωής του είναι γύρω 10-12 αρ. Αλλά όπως πολλά μεγάλα σκυλιά, είναι επιρρεπής σε δυσπλασία ισχίου (που επηρεάζει περίπου το 20% των Briards) και το σύνδρομο του διαστολή-στρέψη στομάχου.

Αυτή η φυλή έχει επίσης προδιάθεση για νυχτερινή τύφλωση. Υπάρχει ένα γενετικό τεστ για την ανίχνευση του. Αυτό μπορεί να γίνει πριν από την αναπαραγωγή για να αποφευχθεί η μετάδοση της ανωμαλίας στους απογόνους. Είναι μια πάθηση που εκδηλώνεται ως απώλεια όρασης σε χαμηλό φωτισμό, ή ακόμα και ολική νυχτερινή τύφλωση. Περίπου το 11% των Briards είναι φορείς, ωστόσο πολλοί είναι υγιείς φορείς: δεν έχουν συμπτώματα, αλλά εάν διασταυρωθούν με άλλο υγιή φορέα, μπορεί να γεννήσουν άρρωστα κουτάβια.

Μερικοί άλλες προδιαθέσεις έχουν επίσης αναφερθεί: ουροποιητικά προβλήματα (π.χ. εκτοπία ουρητήρα), ορθοπεδικά (π.χ. ηωσινοφιλική πανοστείτιδα), ορμονικά (π.χ. υποθυρεοειδισμός), οφθαλμική (π.χ. ανωμαλίες του δακρυϊκού πόρου, διάσπαση του χόνδρου της μεμβράνης διέγερσης)…

Briard
Συντελεστές: Petr Dadák / Flickr

Θα σας αρέσει επίσης:

Beauceron: τα απαραίτητα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον φύλακα με τρυφερή καρδιά

Australian Shepherd: τα απαραίτητα που πρέπει να γνωρίζετε για αυτόν τον μοναδικό σκύλο!

Ο Βελγικός Ποιμενικός, τα απαραίτητα για αυτό το όμορφο ζώο

Written by admin

6 συμβουλές που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Να γιατί οι σκύλοι μυρίζουν ιδιωτικά εξαρτήματα